Vogel in een vogelbadje in de tuin

Vogelbadjes vergelijken

Van modern tot klassief, groot tot klein, staand, liggend en hangend.

Vogelbadjes

Bekijk en vergelijk het uitgebreide aanbod vogelbadjes. Steeds meer mensen plaatsen een vogelbadje in hun tuin. Vooral tijdens droge periodes valt het op dat vogels op zoek zijn naar water. Je ziet ze in de tuin met hun bek open, een vogelbadje geeft ze verkoeling maar dient tegelijk ook als drinkplaats. En als ze het vogelbadje eenmaal weten te vinden kun je de vogels met regelmaat terug verwachten. Er zijn vogelbadjes die staan, liggen of hangen. Ze zijn er voor in de tuin of op balkon en de stijlen zijn er van klassiek tot modern, hoewel moderne vogelbadjes nog niet veel voorkomen. 

1 aanbieders gevonden
Type
Ontwerp
Materiaal
Formaat
Modern vogelbadje op pin

Vogelbadje Dénia

  • Vogelbadje op pin (RVS)
  • hoogte: 100 cm 
  • diameter: 22cm
  • Keramiek

Vogelbadje

Wilt u een vogelbadje in uw tuin zeten? Vogels houden van water in de tuin of op het balkon als drink- en badgelegenheid. Het model, en de plaatsing van het vogelbadje spelen een belangrijke rol. Wij geven hieronder onze tips over vogelbaden.

Heeft een vogelbad zin?

Een vogelbad in de tuin of op het balkon is een goede vervanger voor de steeds schaarser wordende waterplekken die vogels nodig hebben om te overleven. Vooral als de temperaturen hoog zijn, moeten onze gevederde tuinbezoekers veel drinken, maar dan vallen de waterbronnen in de natuur vaak droog. Maar ook buiten de zomermaanden hebben de dieren voldoende water nodig, omdat ze hun behoeften niet volledig met voedsel kunnen dekken. Als ze zich veilig voelen, gebruiken vogels een drinkbak graag als vogelbad, omdat baden helpt bij de verzorging van de veren en de lichaamstemperatuur reguleert.

Een kleine tuinvijver met een vlakke oever waar vogels, maar ook insecten zoals bijen en andere dieren, hun dorst kunnen lessen is natuurlijk mooi meegenomen. Maar niet iedereen heeft er de ruimte voor. Vogelbaden zijn daarentegen in verschillende maten verkrijgbaar en zo kan iedereen in de tuin of op het balkon een waardevolle bijdrage leveren aan het natuurbehoud. Zeker als je een natuurlijke tuin onderhoudt, kun je niet zonder een vogelbadje.

Last but not least heeft een goed geplaatst vogelbad ook voor hobbytuiniers een aantal voordelen: je kunt luisteren naar het vrolijke vogelgezang van mussen, pimpelmezen, merels en dergelijke en ze in alle rust zien drinken en baden. Bovendien vangen de aangetrokken vogels insecten zodat je minder overlast hebt van ongedierte op bijvoorbeeld fruitbomen etc. 

Welk model vogelbad is geschikt? Onze tips

Het vinden van het juiste vogelbad is niet zo eenvoudig. Er zijn immers veel aanbiedingen in tuincentra, bouwmarkten en ook diverse online retailers. Of het nu gaat om vogelbaden van keramiek, metaal, natuursteen of beton, op een paal staand of hangend - iedereen vindt zeker een model dat past bij het tuinontwerp of de decoratie op het balkon. Maar zodat veel vogels het vogelbad graag bezoeken, is het raadzaam om het niet uitsluitend op basis van het uiterlijk te kiezen, maar om aandacht te besteden aan een paar belangrijke tips en constructieve details:

  • Zorg ervoor dat het vogelbad een platte rand heeft waar een vogel gemakkelijk op kan landen.
  • Idealiter is de kom niet gelijkmatig diep, maar heeft deze eerder een lichte helling naar het midden. Dit betekent dat ze ook vogelsoorten van verschillende groottes kunnen gebruiken. Twee tot tien centimeter diep is een goede keuze.
  • Een vogel heeft met zijn klauwen de beste grip op ruwe oppervlakken: terracotta, klei, natuursteen en soortgelijke oppervlakken zijn zeer geschikt voor een drinkplaats. Geglazuurde kommen, porseleinen of glazen waterbakken en roestvrijstalen vogelbadjes zijn niet ideaal, omdat de dieren gemakkelijk kunnen uitglijden tijdens het in- en uitvliegen.
  • Het gewicht en de handigheid zijn ook relevant, omdat je de schaal regelmatig moet schoonmaken, vooral in de zomer.


Een goed compromis tussen praktisch en decoratief is meestal de beste keuze. Maar zelfs eenvoudige onderzetters van klei of terracotta doen het goed en zijn voor veel vogels voldoende als drink- of vogelbad. Als je er een steen in legt, zorg je ook voor een landingsplek voor insecten. Met een beetje vakmanschap kun je zelfs zelf een vogelbad bouwen.

Waar plaats je een vogelbad?

Bijna net zo belangrijk als het ontwerp van het vogelbad is de plaatsing in de tuin of op het balkon. Vogels zijn zeer voorzichtige dieren en kunnen alleen genieten van een drinkpauze of een bad als ze zich veilig voelen. Kies daarom voor het vogelbad een locatie waar uw gevederde vrienden de omgeving duidelijk kunnen zien. Struiken in de directe omgeving moeten worden vermeden, omdat roofdieren zoals sperwers, katten of marters zich daar anders in kunnen verstoppen en ongemerkt het vogelbad kunnen besluipen. Zelfs als de vogels de dreiging nog herkennen, kunnen ze vanwege hun natte veren meestal niet snel genoeg ontsnappen. Een boom of struik op enige afstand is echter een welkom toevluchtsoord om na een bad te poetsen. Als het vogelbad niet in uw tuin of op het balkon wordt geaccepteerd, is de kans groot dat het onvoldoende veiligheid voor vogels biedt.

Om het vogelbad nog veiliger te plaatsen is een verhoogde plek een goede keuze. In winkels kun je bijvoorbeeld verschillende modellen kopen die met een standaard worden geleverd. Als je je eigen vakmanschap wilt doen, kun je een klein voetstuk bouwen uit een paal en een houten plaat en het vogelbad erop plaatsen. De verhoogde ligging maakt de omgeving niet alleen beter zichtbaar voor vogels, maar maakt het voor sommige roofdieren ook moeilijker omdat ze relatief hoog moeten springen om het vogelbad te bereiken.

Naast de veiligheid tegen vijanden is er nog iets waarmee u rekening moet houden bij het plaatsen: in de hete zomermaanden mag het vogelbad niet worden blootgesteld aan direct zonlicht. Enerzijds warmt het water sneller op, maar het is bedoeld om de vogels te verfrissen. Aan de andere kant vormen algen zich sneller in warm water en kunnen ziekteverwekkers die gevaarlijk zijn voor vogels zich ook gemakkelijk vermenigvuldigen. Het is daarom beter om het vogelbad op een plek in de halfschaduw te plaatsen.

Hoe maak je vogelbaden schoon?

Omdat het vogelbad ook als vogelbad wordt gebruikt, moet het regelmatig worden schoongemaakt – ongeacht van welk materiaal het is gemaakt en of het in de tuin of op het balkon wordt geplaatst. Vooral bij hoge temperaturen vormen besmette vogelbaden een risico op infectie met salmonella of de gevaarlijke parasiet Trichomonas gallinae. Dit is er bijvoorbeeld verantwoordelijk voor dat er herhaaldelijk berichten zijn over het overlijden van groenvinken. Muggen leggen ook graag hun eieren in vogelbadjes.

Ververs het water in de drinkbak bij normaal weer minimaal één keer per week en indien mogelijk dagelijks als de temperatuur boven de 25 graden is. Schrob de kom ook met heet water, maar vermijd het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen. Als u het vogelbad wilt desinfecteren, besproeit u het eenvoudig met gedenatureerde alcohol en laat u het ongeveer vijf minuten inwerken. Vervolgens wordt de kom nogmaals gespoeld met helder water voordat deze wordt gevuld met vers water en aan de vogels wordt aangeboden.

Trouwens: zelfs in de winter, vooral als waterbronnen in de natuur dichtvriezen, zijn vogelbaden in trek bij onze gevederde vrienden. Omdat het water in de drinkbak snel kan bevriezen, is het raadzaam om de kom regelmatig te controleren. Houd er ook rekening mee dat materialen zoals keramiek kunnen versplinteren als er water in bevriest.

Zandbad voor vogels als aanvulling op het vogelbad

Als u naast het vogelbad iets goeds voor uw vogels wilt doen, kunt u een zandbad voor de vogels inrichten. Hiervoor wordt een kom gevuld met kwartszand of droge, zandige tuingrond. Binnenkort arriveren hier de eerste vogels om een ​​zandbad te nemen. De scherpe zandkorrels verwijderen vervelende parasieten uit de veren.

In het voorjaar kun je de zwaluwen ook helpen met het bouwen van hun nest met een ondiepe schaal gevuld met klei. De vliegende kunstenaars hebben grote moeite met het vinden van geschikte bouwmaterialen, vooral als de droogte aanhoudt, omdat er nauwelijks natuurlijke plassen kleiachtige modder zijn.

Verdere tips om vogels te ondersteunen: Naast een vogelbad of een vogelbad en een zandbad kunt u met bijvoorbeeld een voederstation uw tuin of balkon aantrekkelijker maken voor vogels. Als je een vogeltuin wilt aanleggen, moet je er ook voor zorgen dat de planten gevarieerd zijn. Als insecten daar graag rondlopen, zijn vogels ook niet ver weg. Als u daarnaast nestkasten ophangt en gebruik maakt van vruchtdragende heesters en zaaddragende planten, kunt u zeker diverse vogels verwelkomen, zoals mezen, putters, roodstaarten en goudvinken.