Covid-19 vaccins

Verschillende vaccins met maar één doel

Corona vaccins vergelijken

Vergelijk hier de verschillende Corona vaccins. Hoe hoog is de effectiviteit, hoeveel prikken zijn er nodig, welke techniek is gebruikt en wat zijn de mogelijke bijwerkingen. Alleen vaccins die zijn goedgekeurd door de EMA mogen in Nederland worden toegepast. Lees meer

8 aanbieders gevonden
Kenmerken
Herkomst
Bijwerkingen
Type vaccin
Coronavaccin

BioNTech/Pfizer

 • Een werkzaamheid van 95%
 • Er zijn 2 prikken nodig
 • Geschikt voor alle leeftijden
€ 12,00 Per dosis
Coronavaccin

AstraZeneca

 • Een werkzaamheid van 60%
 • Er zijn 2 prikken nodig
 • Minder bijwerkingen bij de 2de dosis
€ 1,78 Per dosis
Coronavaccin

Moderna

 • Een werkzaamheid van 94%
 • Er zijn 2 prikken nodig
 • Aanbevolen voor personen van 18 jaar en ouder
€ 15,00 Per dosis
Coronavaccin

Janssen

 • Een werkzaamheid van 66%
 • Er is maar 1 prik nodig
 • Een niet-replicerende virale vector vaccin
€ 7,04 Per dosis
Coronavaccin

Sputnik V

 • Een werkzaamheid van 91,6%
 • Er zijn 2 prikken nodig
 • Het is een onschadelijk gemaakt verkoudheidsvirus
€ 9,50 Per dosis
Coronavaccin

Novavax

 • Een werkzaamheid van 89,3%
 • Er zijn 2 prikken nodig
 • Zeer immunogeen
€ 13,53 Per dosis
Coronavaccin

Sanofi-GSK

 • Werkzaamheid nog niet bekend, test nog niet afgerond
 • Er zijn 2 prikken nodig
 • Een op eiwit gebaseerd vaccin
€ 7,56 Per dosis
Coronavaccin

CureVac

 • Werkzaamheid nog niet bekend, test nog niet afgerond
 • Er zijn 2 prikken nodig
 • Niet-chemisch gemodificeerd mRNA
€ 10,00 Per dosis

Werkzaamheid

De werkzaamheid van alle vaccins is goed tot zeer goed en wordt uitgedrukt in een percentage.  Als bijvoorbeeld de werkzaamheid 95% is dan zullen van de 100 ingeënte personen er 95 niet ziek worden. De overige 5 personen die wel ziek worden zullen aanzienlijk minder klachten ervaren. Een vaccin voorkomt in heel veel gevallen ziekenhuisopnames en IC opnames.

Als het vaccin niet kan voorkomen dat u besmet raakt, voorkomt het in veel gevallen wel dat u ernstig ziek wordt. Alle vaccin onderzoeken hebben aangetoond dat de minder effectieve vaccins van AstraZeneca en Janssen een goede bescherming bieden tegen ernstige infecties. Dit betekent dat ook minder effectieve vaccins de druk op de medische zorg sterk kunnen verminderen, omdat het aantal ziekenhuisopnames uiteindelijk afneemt.

Als je door de vaccinatie niet ziek bent geworden, is dat natuurlijk ook geweldig. Epidemiologisch gezien is dit echter niet het belangrijkste. Wat dat wel is: groepsimmuniteit. Als er voldoende mensen zijn gevaccineerd, kan de verspreiding van het virus voor een groot deel worden voorkomen, omdat de kans om een ​​besmette persoon tegen te komen erg klein is.

Hoe hoog de vaccinatiegraad moet zijn, hangt af van hoe besmettelijk het virus is. Voor een zeer besmettelijke ziekte zoals mazelen is dit bijvoorbeeld 95%, voor COVID-19 wordt dit geschat op ongeveer 60%. Maar er zijn ook meer besmettelijke varianten in omloop die wellicht meer immunisatie vereisen. Volgens klinische proeven is het Pfizer/BioNTech-vaccin 52% effectief na de eerste dosis, na de tweede dosis loopt het op tot 95%.

Na hoeveel dagen is een vaccin werkzaam?

Er zijn een aantal coronavaccins die zijn goedgekeurd door het EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) maar toch zijn er duidelijke verschillen zichtbaar tussen de vaccins. Gemiddeld duurt het 14 dagen na de 2e prik totdat u volledig beschermd bent. Dat ligt natuurlijk ook aan welk vaccin u gaat krijgen. Bij de vaccins van BioNTech/Pfizer en Novavax bent u volledig beschermd na 7 dagen na de 2e prik. Bij de vaccins van Moderna en AstraZeneca bent u volledig beschermd na 14 dagen na de 2e prik. Bij het vaccin van Janssen bent u ook volledig beschermd na 14 dagen maar, daarvoor heeft u maar 1 prik nodig.

Welke vaccins mogen in Nederland worden gebruikt?

De vaccins moeten veilig en betrouwbaar zijn en goed werken. Daar oordeelt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) over. Ook nadat vaccins zijn goedgekeurd, worden ze in de gaten gehouden. Er komt een Europees bewakingssysteem om de veiligheid van vaccins in de gaten te houden. Tot dusver zijn er 4 vaccins officieel goedgekeurd in Nederland genaamd: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen.

Nederlands vaccin

Nederland heeft in totaal 11,3 miljoen doses van het door Janssen uit Leiden ontwikkelde vaccin besteld. 3 miljoen van deze doses zullen worden geleverd in het tweede kwartaal van 2021, 6 miljoen in het derde kwartaal en nog eens 2,3 miljoen in het vierde kwartaal. Janssen is voornamelijk bedoeld voor gebruik bij mensen van 18 tot 60 jaar met of zonder reeds bestaande gezondheidsproblemen. De eerste doses zullen waarschijnlijk eind april of begin mei worden geleverd, maar eerder deze week zei Janssen dat het niet mogelijk zou zijn om de 55 miljoen doses die door de EU zijn besteld op tijd te leveren vanwege productieproblemen.

Soorten vaccins

Er zijn verschillende soorten coronavaccins. Je hebt mRNA, vector en subunit-vaccins. Subunit-vaccins bevatten het spike-proteïne als antigeen. Als ons afweersysteem dit eiwit ziet, kan het de oppervlakte-spike-eiwitten van het virus later ook leren herkennen. Op die manier wordt je beschermd. mRNA-vaccins bevatten een boodschapper-molecule (mRNA) met de welbepaalde genetische code om virale of bacteriële eiwitten in ons lichaam aan te maken, die vervolgens als antigeen fungeren. 

mRNA-vaccin

mRNA-vaccins instrueren onze cellen om het zogenaamde "spike-eiwit" onschadelijk te maken. Het spike-eiwit wordt aangetroffen op het oppervlak van het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Als de instructies (mRNA) eenmaal in de immuuncellen zitten, gebruiken de cellen ze om het eiwitstuk te maken. Nadat het eiwitstuk is gemaakt, breekt de cel de instructies af en verwijdert ze.

Vervolgens toont de cel het eiwitstuk op zijn oppervlak. Ons immuunsysteem erkent dat het eiwit daar niet thuishoort en begint een immuunrespons op te bouwen en antilichamen aan te maken, zoals wat er gebeurt bij een natuurlijke infectie tegen corona. Aan het einde van het proces hebben onze lichamen geleerd hoe we ons kunnen beschermen tegen toekomstige infecties.

Vector-vaccin

Virale vectorvaccins gebruiken een gemodificeerde versie van een ander virus (de vector) om belangrijke instructies aan onze cellen te geven. Voor virale vectorvaccins van corona zal de vector een cel in ons lichaam binnendringen en vervolgens de machinerie van de cel gebruiken om een ​​onschadelijk stukje van het virus te produceren dat veroorzaakt COVID-19. Dit stuk staat bekend als een spike-eiwit en wordt alleen aangetroffen op het oppervlak van het virus dat COVID-19 veroorzaakt.

De cel vertoont het spike-eiwit op zijn oppervlak en ons immuunsysteem herkent dat het daar niet thuishoort. Dit triggert ons immuunsysteem om antilichamen te produceren en andere immuuncellen te activeren om te vechten tegen wat het denkt dat een infectie is. Aan het einde van het proces hebben onze lichamen geleerd hoe ze ons kunnen beschermen tegen toekomstige infectie. Elk tijdelijk ongemak dat wordt ervaren nadat u het vaccin heeft gekregen, is een natuurlijk onderdeel van het proces en een indicatie dat het vaccin werkt.

Subunit-vaccin

Een op eiwitten gebaseerde productiemethode voor subeenheden omvat het isoleren van een specifiek eiwit uit een virus en het zelf toedienen. Een zwak punt van deze techniek is dat geïsoleerde eiwitten kunnen worden gedenatureerd. Een tweede methode om een ​​subunit-vaccin te maken, omvat het plaatsen van een antigeengen van het doelvirus of de doelbacteriën in een ander virus (virusvector), gist (gistvector), zoals in het geval van het hepatitis B-vaccin.

De recombinante vector die genomisch is gemodificeerd, zal het antigeen tot uitdrukking brengen. Het antigeen wordt uit de vector gehaald. Net als de zeer succesvolle subunit-vaccins, zal het antigeen dat wordt geproduceerd door recombinante vector weinig of geen risico voor de patiënt opleveren. Dit is het type vaccin dat momenteel wordt gebruikt voor hepatitis B, en is experimenteel populair omdat het wordt gebruikt om nieuwe vaccins te ontwikkelen voor moeilijk te vaccineren virussen zoals het ebolavirus en hiv.

Bijwerkingen

Vaak voorkomende bijwerkingen van de COVID-19-vaccinatie zijn roodheid/zwelling op de prikplek, koorts, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid, koude rillingen, vermoeidheid en pijn in het lichaam . Deze symptomen duren gewoonlijk 1-2 dagen en het gebruik van paracetamol kan in de meeste gevallen de ernst van deze symptomen verminderen. Onlangs werd aangekondigd dat er meerdere gevallen van trombose zijn gemeld in verschillende Europese landen die zijn gevaccineerd met AstraZeneca. Omdat dit zeer serieus wordt genomen, is de AstraZeneca-vaccinatie in sommige landen / regio's tijdelijk stopgezet. Ook Nederland heeft veel gevallen gemeld. Nederland is uit voorzorg tijdelijk gestopt met het vaccineren van AstraZeneca. Je hebt ook nog een aantal vaccins die nog in de testfase zitten waaronder een vaccin uit Rusland (Sputnik V). Van dit vaccin is bekend dat er weinig tot geen bijwerkingen zijn; dus het verschilt per vaccin.

1 of 2 prikken

Om een mRNA-vaccin goed te laten werken, zijn twee injecties nodig: één om de code in het lichaam te introduceren en het immuunsysteem in staat te stellen afweermechanismen op te bouwen, en de andere om de immuniteit tegen het virus te vergroten. Na opname 1 is het gemiddelde beschermingsniveau van een persoon 50% en het gemiddelde beschermingspercentage van opname 2 is ongeveer 95%. Daarom biedt een enkele injectie niet de beste bescherming. Ieder vaccin buiten Janssen om heeft 2 injecties nodig.  

Bewaartemperatuur

De overgrote meerderheid van de vaccins waaronder AstraZeneca, Janssen, CureVac, Sanofi-GSK, Sputnik V en Novavax moet worden bewaard bij een temperatuur tussen de 2 en 8 °C in de koelkast, met een geprefereerd gemiddelde van 5 °C, hoewel sommige in een temperatuurbereik tussen -15 en -50 °C moeten blijven waaronder Pfizer en Moderna. Bovendien moeten veel ervan worden beschermd tegen licht en op de juiste manier worden verpakt, omdat UV-licht ze kan beschadigen.